"down-to-earth" ontspanning en pijnbestrijding
 

Triggerpoint Therapie

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die zeer drukpijn gevoelig zijn. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken. Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten ('contractieknopen'). Een verzameling van deze knoopjes vormen samen een triggerpoint.

Aanvoer van voedingsstoffen wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De bundel van spiervezels waarin het triggerpoint zich bevindt, wordt samengetrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn. De spier raakt hierdoor verzwakt. Andere spieren zullen de taak van de verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast en zullen ook in deze spieren triggerpoints zich ontwikkelen.

Door de locale uitputting van de spiervezels worden er noodsignalen naar de hersenen afgegeven waar deze noodsignalen als pijn worden waargenomen. De pijn wordt dan op specifieke plaatsen in het lichaam waargenomen, vaak op andere plaatsen dan waar de triggerpoints zitten. De pijn wordt als locale pijn of als uitstralingspijn gevoeld. Onderstaand is dit in een plaatje weergegeven waar het kruisje een triggerpoint is.Verschijnselen die door triggerpoints veroorzaakt kunnen worden zijn:

  • myofasciale pijn, gelokaliseerd in een bepaald gebied, kenmerkend voor de spier; ook tintelingen of een doof gevoel kunnen in dit gebied optreden;
  • verandering in spierfunctie zoals spierverkortingen (dit veroorzaakt bewegingsbeperkingen en stijfheid in de gewrichten) en krachtsafname;
  • vegetatieve symptomen zoals toename van zweten, rillerig zijn, onwel voelen, overgevoeligheid van de huid, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien of koude handen;
  • coördinatie stoornissen, zoals een slechter wordend handschrift of moeite met het maken van precieze bewegingen.


Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde werkhouding of verkeerde leefgewoontes. Ook acute overbelasting, zoals een verkeerde beweging of een ongeval kan triggerpoints veroorzaken. Andere oorzaken kunnen liggen in:

  • houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose;
  • een periode van gipsimmobilisatie, bijvoorbeeld na een fractuur;te hard of verkeerd trainen;
  • tekorten in bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, vitamine D, B1 en B12;
  • verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen.


Soms is het voor de patiënt duidelijk wat de oorzaak van de klacht is, maar vaak weet iemand het niet precies: de klachten zijn geleidelijk ontstaan en toegenomen. Meestal ontstaan klachten door meerdere factoren tezamen, bijvoorbeeld: een combinatie van overbelasting van de betreffende spier en daarbij ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, niet goed kunnen slapen, slechte voeding, moeite met ontspannen.

more links: 

Veel voorkomende klachten

  • https://www.epainassist.com/back-pain/upper-back-pain/upper-left-back-pain